Člověk
facebooktwittertwitter

Evropský projekt DUET, ve kterém figuruje česká Plzeň, získal 17. listopadu prvenství s soutěži pořádané  Smart City Expo World Congress 2021 v Barceloně, v kategorii Enabling Technologies Award.

 

DUET (Digital Urban European Twins) je evropská inovační iniciativa, která využívá pokročilé schopnosti cloudu, senzorových dat a analytiky ve formě digitálních dvojčat, aby pomohla rozhodování ve veřejném sektoru stát se demokratičtějším a efektivnějším. Tisková zpráve zde.

Digitální dvojčata DUET poskytují repliky virtuálních měst, které usnadňují pochopení složitého vzájemného vztahu mezi dopravou, kvalitou ovzduší, hlukem a dalšími městskými faktory. Výkonné analytické modely modelují očekávané dopady potenciálních změn, které vám pomohou činit lepší provozní rozhodnutí založená na důkazech a dlouhodobější politická rozhodnutí.

​Projekt v současné době zahrnuje Plzeň, Vlámsko a Athény. Web projektu DUET.

Město Plzeň rozvíjí a implementuje koncept Smart City v různých oblastech včetně mobility, bezpečnosti, podpory podnikání, životního prostředí, ICT a participace veřejnosti. Stále však chybí komplexní plánování založené na datech napříč různými sektory a oblastmi politiky, které se navzájem ovlivňují.

Plzeňský pilot se zaměří na vzájemný vztah mezi dopravou a hlukovou zátěží ve 3D prostředí. Hlukovou zátěž v městském prostředí ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z faktorů je místní silniční doprava - zejména intenzita dopravy, která prochází zastavěným prostředím, typy vozidel a dopravní podmínky, jako jsou rychlostní limity. Dalšími faktory, které hrají zásadní roli v městském ekosystému, je urbanismus, urbanistická morfologie, využití území, rozmístění ulic, prostředí ulic a zelená infrastruktura.

Plzeň demonstruje koncept digitálního dvojčete DUET napříč dopravou a mobilitou, urbanistickým plánováním a životním prostředím a blahobytem tím, že se zaměří na dvě související oblasti politiky (1) Směrnice o environmentálním hluku (2002/49/ES), která uznává potřebu chránit tiché oblasti ve městech a obcích jako hodnotná místa pro místní komunitu. Rostliny a specifické využití půdy v tom mohou hrát roli tím, že změkčují městské prostředí a snižují hluk, a; (2) rozvoj plzeňského plánu udržitelné mobility. Důraz bude kladen na vzájemný vztah těchto oblastí politiky, čímž dojde k porušení tradičních přístupů založených na silách při rozhodování.

REGION FLANDRY

Vlámsko je síť měst a velkých metropolitních oblastí považovaných za jeden chytrý region se 6 miliony obyvatel. Síť Smart Flanders spojuje region a vytváří nezbytné měřítko pro poskytovatele řešení a dat pro chytrá města. Vlámské digitální dvojče bude hrát klíčovou roli při otevírání a demokratizaci dostupných dat Smart City občanům, společnostem a poskytovatelům služeb a jejich použití pro společně vytvářenou politiku.

Cíle digitálního dvojčete: (1) Vytvoření inteligentního regionu, kde budou mít všichni hráči přístup k dostupným službám a datům; (2) Podporovat spolupráci mezi jednotlivými sektory napříč sily; (3) Zapojit občany a společnosti aktivní do procesů tvorby politik s cílem zlepšit kvalitu rozhodování a přijímání výsledků; (4) Nastavení přenositelných služeb a datových standardů s cílem maximalizovat efektivitu a otevřít trh.

MĚSTO ATÉNY

Atény jsou rušné metropolitní město s největším počtem obyvatel v Řecku, které zažívá velký sezónní nárůst turistického a návštěvnického provozu. Město má probíhající plán sociální a digitální transformace zaměřený na zlepšování služeb pro občany. Atény nemají zavedenou zásobu dobře spravovaných městských dat, a proto je potřeba digitální dvojče s kapacitou sloučit všechny digitální zdroje města, aby byly snadno dostupné a užitečné pro průzkum a experimentování. Přibližně šest procent všech úmrtí v Řecku souvisí se znečištěním ovzduší, k němuž jsou považovány za hlavní přispěvatele dieselové motory, spolu s vysokým procentem kuřáků v populaci.

Cíle digitálního dvojčete: Athens vidí rozhodování založené na datech jako klíčový pilíř pro transformaci města a podnikání. V éře exponenciálních a neustálých změn si Atény přejí začlenit používání digitálního dvojčete k: (1) pochopení vztahů mezi městy a překonání překážek v zapojení se zúčastněnými stranami; (2) Vytvořte novou obchodní hodnotu založenou na poznatcích založených na datech; (3) spoluvytvářet digitální služby za aktivního zapojení a účasti občanů; (4) Vytvořit přístup k rozhodování s využitím společných norem pro větší interoperabilitu digitálních nástrojů; (5) Zlepšit účinnost navrhování a provádění politiky.

Pin It